Om kooikeren

Om kooikeren


Hollandsk Kooikerhondje er en lille hollandsk spaniel. Den har været brugt til at lokke ænder i fælder. Kooikeren gik på land og logrede med sin buskede hale. Det gjorde ænderne nysgerrige og de svømmede efter. Kooikeren lokkede ænderne ind i andelokkerens netfælde, en kooi. De mænd som brugte disse fælder kaldtes kooikere og hondje betyder lille hund, så kooikerhondjen er andelokkerens lille hund.


Historie

Racen ses på malerier tilbage fra 15- og 1600-tallet. I starten af 1900-tallet faldt antallet af andelokkere og racen var ved at uddø. Takket være baronesse van Hardenbroek van Ammerstol, der gjorde et stort arbejde for at redde racen, har vi i dag denne dejlige race.

I 1987 kom racen til Danmark.

 

Temperament

Qua sin arbejdsopgave som andelokker knytter kooikeren sig meget tæt til sin ejer og elsker at arbejde sammen med denne. Den er særdeles lærenem, nem at opdrage og kan dyrke næsten alle former for hundesport. Kooikeren er bestemt ikke en ”sofapude”. Den kræver meget motion og mental stimulering hver dag. Er kooikeren tilpas stimuleret er den en dejlig glad og rolig hund i hjemmet. Den tilpasser sig familiens tempo; slapper familien af, gør hunden det også, men skal familien ud og gå, lege eller andet er den altid klar. Den følger gerne sin ejer – også i hjemmet, med en kooiker i huset er man aldrig alene - heller ikke på toilettet. Den er nysgerrig og vil være med i alt hvad der foregår. Den er meget kælen og siger ikke nej tak til en plads i sofaen eller sengen.

Den elsker at løbe og dens bevægelser er bløde, adrætte og smukke. Mange kooikere elsker også at svømme.

 

Socialisering

Kooikeren er en meget vagtsom hund, men den gør ikke meget.

Den er følsom over for ændringer i stemmen og det er aldrig nødvendigt at råbe af hunden eller skælde den ud. Den er utrolig obs. på kropssprog og signaler. Kooikeren skal have en tryg og konsekvent opdragelse. Som hvalp skal den socialiseres godt til så meget som muligt, for ikke senere at blive usikker. I puberteten prøver den grænser af og kan have et skarpt temperament og har derfor brug for konsekvent opdragelse.

Den er oftest reserveret over for fremmede, såvel mennesker som hunde, hvilket skal respekteres, men er du først blevet ven med en kooiker, kender gensynsglæden ingen grænser.

Kooikeren har som oftest nok i sig selv og sin familie. Ønsker man en hund der skal lege med alle andre hunde i parken, er det ikke en kooiker man skal vælge. Overskrides kooikerens grænser gentagende gange, kan den blive udfarende.

 

Udseende

Kooikeren bliver ca. 35 - 42 cm høj og vejer ca.9 - 14 kg (begge køn).

Den har mellemlang, glat eller bølget pels der er hvid med orange-røde aftegninger. Ørerne har lange sorte spidser - også kaldet "øreringe". Ansigtet har orange-røde kinder og hvid blis. Pelsen er ikke særligt plejekrævende - en ugentligt gennembørstning er nok.

En snavset pels kræver kun en gennembørstning, når pelsen er tør. Pelsen skal ikke trimmes eller klippes, dog skal hårene mellem trædepuderne, og neglene klippes regelmæssigt.